logocampuswebbyrå_rak2

5 SEO-tips

I detta inlägg kommer vi tipsa om hur du får din sida att rankar sig bättre med hjälp av Sökordsoptimering (även kallad SEO). SEO står för search engine optimization och innebär hur din sida rankar sig på det organiska sökresultatet, vilket betyder att man inte betalt för de annonserna man syns på. Om man istället vill betala för sin marknadsföring och synlighet kan man använda sig av SEM (search engine marketing). Då hamnar annonserna bland de köpta och marknadsförda sökresultaten på Google.

5 SEO TIPS, för bättre rankning:

Hur mobilanpassad är din sida?
Under 2018 kommer troligtvis mobilen få en allt mer viktig roll gällande hemsidors rankning. En mobilanpassad och användarvänlig webbsida är en bidragande faktor till din synlighet på Google.
Är du osäker på om just din webbsida är mobilanpassad?
Använd Googles mobilvänlightestest, för att få en uppfattning om hur användarvänlig din sida är i mobilen. Klicka på länk för att komma till Googles mobilvänlightestest: https://goo.gl/X3Q5Eo 

Är din sida snabb nog?
Google AMP bidrar till att skapa en snabbare laddning av hemsidan. Genom detta verktyg har man lyckas få ner sidans laddningstid från 22 sekunder till 1-8 sekunder. Vilket bidrar till att man lyckas hålla kvar besökaren på sidan och man förlorar alltså inte någon på grund av att sidan inte lyckas ladda innehållet tillräckligt snabbt. Tidigare har man enligt undersökningar förlorat 47 % av användarna på grund av sidans långsamma uppladdning. Att satsa på en snabb sida är i dagens digitala värld alltså väldigt viktigt. Detta för att Google ska betrakta din sida som användarvänlig och göra den mer synlig.

Har din sida bra content & relevant innehåll?
Att jobba med sidans text och innehåll bidrar till en bättre rankning. Både Google och besökarna blir genom detta mer uppmärksamma på sidan. Hemsidans texter bör gå hand i hand med de utvalda och prioriterade sökorden. Det gäller att ranka sig bra på sina utvalda sökord, detta kan man göra med hjälp av att väva in sökorden i webbsidans content.
 
Använd dig av latenta semantiska sökord i dina texter. När besökaren söker på ett ord för att komma till just din sida kommer det även upp nära relaterade fraser och ord som kopplas samman med ämnet du skrivit om på din webbplats. På så sätt breddar man sina egna sökord/fraser och får fler besökare att hitta till just din sida.
 
Börja producera videoinnehåll till hemsidan och du har genom detta skapat dig goda förutsättningar för framtiden. Videon kan användas både som innehåll i blogginlägg samt på din hemsida, detta bidrar även till att du får besökaren till att stanna längre på sidan vilket Googles algoritmer uppskattar.

Har du koll på dina konkurrenter?
Håll ständig koll på konkurrenternas rankning och sökord, detta för att ditt företag ska kunna utvecklas och bli bättre. Man kan alltid hämta idéer från konkurrenterna men såklart göra ändringarna och SEO-optimeringarna snäppet bättre. Det gäller att vara med i utvecklingen!

Var inte rädd att testa!
Var aldrig rädd att testa nya saker, det är så man lär sig.  Det gäller att sätta upp nya strategier och jämföra dessa med tidigare gjorda analyser, för att sedan välja ut den bästa strategin och på så sätt ranka sig bättre.


Slutligen ett par tips på bra verktyg ni kan använda i ert SEO-arbete

MOZ Open site explorer: I detta verktyg kan man se domänens och startsidans auktoritet.
 
Arefs: Här kan man kolla konkurrenters rankning på Google, organiska sökord och refererande domäner
 
Seoptimer:  Här kan man se vad som bör optimeras på sidan
 
Answer the public: Här kan man få relevanta sökord i form av frågor.
 
Page Speed, insights: Hemsidans speed mobilversion samt desktop
 
Screaming frog: Här kan man se hemsidans alla länkar, detta används när man gör en såkallad crawl-rapport. 
 
Google trends: Kundens intresse och sökvanor. Googles egna verktyg att mäta vad som är populärt online, intresset för olika ämne.
 
Googles mobilvänlighetstest:
För att se om sidan är mobilanpassad eller inte.